Vergelijkend onderzoek (Kat)

Posted on 2 september 2011

0


Vergelijkend onderzoek 

Naast data streaming zijn er nog een aantal andere manieren om bepaalde statistieken in beeld te brengen.  Kijk bijvoorbeeld naar het weer; dat kun je in de krant lezen, je kunt het zien op het nieuws maar je kunt het ook live op internet volgen.

• Tekstueel > rustig, eerlijk en eenvoudig. Geen afbeelding, dus geen voorstelling, waarbij dus alle vormgeving in de fantasie van de lezer zit. Het is een eendimensionale voorspelling, waarbij we geen duidelijk beeld hebben hoe een patroon zich ontwikkelt, dus kunnen we ook geen voorspelling doen over de toekomst.

• Grafieken > hierbij kun je heel goed een patroon ontdekken. Ook hier wordt het visueel gemaakt. Wanneer de grafiek zou bewegen zou je ook sneller een patroon kunnen zien. Maar de grafiek is eigenlijk de voorloper van de streaming data.

• In beeld/film > hier kunnen we ons al veel meer bij voorstellen. Het is bewegend beeld waardoor we een patroon zouden kunnen ontdekken en een voorspelling zouden kunnen doen over de toekomst. Helaas is het vaak niet LIVE en ook niet continu (loop) zodat we niet genoeg tijd hebben om er een patroon in te herkennen.

• Streaming > live, dus ook nu. Het is vaak in een vorm van een soort loop zodat we een duidelijk zichtbaar patroon kunnen volgen en daarmee dus ook een voorspelling kunnen doen. Doordat het een visuele uitleg is, kunnen er wellicht ook andere vragen gesteld worden en zijn er wellicht ook andere dingen die zich hierdoor openbaren.

Ik denk dat datat streaming het vermogen heeft om meer te zijn dan de gegevens waarop het gemaakt is. Meer te laten zien dan je van te voren kunt bedenken.

Posted in: Uncategorized